Novi Sad
24.02.2016.
19:24 > 19:45
Velike gužve stvorile su se tokom dana u holu zgrade Radija Novog Sada, zbog plaćanja takse od 150 dinara.
  • mirjana

    22.03.2019 19:31
    lopovi
    lopovi pa to ti je
  • dusko

    12.09.2016 14:19
    Taksa za Javni medijski servis
    Pozivam ljude da pokrenemo tuzbu protiv Elektrovijvodine za nezakonitog dodavanja iznosa na svojim uplatnicama, kakve veze ima elektrovovodina i rts osim da su pljackarosi.
    Po nekakvom redu su trebali svakom uruciti obavestenja sta su isplanirali sa pravom zalbe i ako nema zalbi neki osnov bi i postojao a ovako nema ni u tunguziji.
  • Orleanka

    26.02.2016 20:11
    Ima li zainteresovanog advokata da zastupa nezadovoljne građane? Hajde da se udružimo, bojkot, a govnjivom motkom treba bagru rasterati! Čist bezobrazluk i sramota!
  • mala iz ćoška

    26.02.2016 17:39
    Ojjjjjjj narode moooojjjj
    " Posebno napominjemo da prethodna oslobađanja za TV pretplatu ne važe, kao i da građani na šalterima distribucija ne mogu da podnesu zahtev za oslobađanje", navodi se u saopštenju. "
    Pa ko ovde nije normalan... AKo naplaćuju po brojilu ( a spisak dostavlja valjda EPS a ne RTV!?!), kako se niste setili da pošaljete spiskove brojila sa malom ili nikakvom potrošnjom - očito da su u pitanju šupe, garaže...
    Pre 10- 15 godina , uz porođajne muke, dostavljalo se milion papira da bi se objekti koji ne treba da plaćaju RTV pretplatu oslobodili od plaćanja iste ....Šta je sada drugačije - sem da za svaki papir opet treba da se plati neka taksa ??
    Koja ste vi needukovana masa administrativnog balasta na leđima građana!! Daj bre rasterajte tu bagru i zaposlite nekoga ko ima i malo trunke mozga u glavi!!
  • Vladimir Ilic

    26.02.2016 12:31
    TV-pretplata
    Beograd-placam redovno utrosenu elektricnu energiju,nikas dug bio nije-do zadnjeg dana placao TV pretplatu do ukidanja.
    -Vikendica,placao pa ukinuo uz mnostvo fotokopija i svedoka i uzimanja njihovih podataka/nezakonito/iz L.K. i obrasce,zeleni......!
    -Lokal-ne radi ,utroseno 0,00 kwh sa TV pretplatom 1330,00 din.Kao mnogo drugih.
    Posli put po sakupljenoj dokumentaciji placao jos sest meseci dok predmet nije resen.Istina je da je uplacen iznos pretvoren u visak uplacene elektricne energije!Hvala-iskreno!
    Sada sve ispocetka!?!? Pa svi podaci u EPS-u su objedinjeni i dostupni TV-instituciji i drzavi.?
    EPS-najmanje krivi ljudi na salterima,nama jedio dostupni.Isti ko i mi.Ja ZNAM da je to povratak u buducnost.Mojoj drzavnoj firmi kad bi neko to uplacivao,ne bi bilo OTKAZA!U kapitalistickoj drzavi ko ima kapital je kaznjen zbog nemara ili namerno.Kaznjen i zbog toga sto sam placao TV pretplatu a neko nije.Moj predlog je da se sabere uplaceni iznoa i odbije za ubuduce dok ne sakupim ponovo dokumenta i donese nova odluka o ukidanju.
  • kraj price

    25.02.2016 14:26
    EPS nema nikakav pravni osnov da deo nase uplate bez nase saglasnosti prosledjuje RTSu
  • neko

    25.02.2016 13:32
    alo
    Kako EPS moze da kaze da nisam uplatio elektricnu energiju,ako uplatim iznos umanjen za pretplatu? Zar televizor ne trosi elektricnu energiju? Znaci placamo 150 din sta? EPS apsolutno odgovara po svim stavkama za krsenje ugovora koji je sastavljen izmedju njih i krajnjeg potrosaca. U ugovorsu stoji da moze da menja cenu elektricne energije u skladu sa cenama na trzistu,a ne da moze da dopisuje stavke vezane za trece lice. To znaci da ako neko kaze da moras da placas elektricnu energiju,a u kuci imas postavljenu solarnu elektranu na krovu da li si duzan da placas? Stranacki kadar u javnom servisu,bolji zivot i bela ladja,srecni ljudi. Da li sam zaboravio nesto? 90-te uveliko na delu.
  • X

    25.02.2016 13:15
    Čak i ako se navede u svrsi da se plaća "bez stavke 13", ostaje da je neizmireno dugovanje za obračunski period jer je stavki 13 dato isto dejstvo kao i npr. pdv-u. Ako u svrsi navedemo da plaćamo bez pdv-a, neće nas juriti poreski organi, već eps pokreće mehanizam jer jednostavno nismo platiti dugovan iznos za struju. Tako i za pretplatu. Ali pdv je u redu, taksa za javni servis nije.
  • @@@X

    25.02.2016 12:27
    Moze EPS da kaze da ste platili RTV taksu a ne i kompletan racun za struju ali ne moze to da dokaze jer ako 12 puta platite umanjite za 150 din a taksa iznosi bas toliko, svakome je jasno sta je u pitanju. Eventualno mozete koristiti opste uplatnice i pod "svrha uplate" upisati "zaduzenje za taj i taj mesec za utrosenu el. energiju BEZ stavke 13. odnosno RTV takse".

    P.S. Ko namerava da placa posto je taksa "samo 150 dinara, to nije puno" neka ima na umu da je 150 samo privremeno tj. ove godine, sledece ce verovatno biti 500
  • @@X

    25.02.2016 08:49
    Jasno je to, ali ukoliko npr. platimo 150 dinara manje od ukupnog zaduženja (bez stavke 13), eps to tretira kao dugovanje za struju, a ne kao dugovanje za pretplatu. Ne postoji način da označimo to naše umanjeno plaćanje, kao neplaćanje pretplate, jer je taksa za javni servis integrisana u ukupno zaduženje za struju bez mogućnosti tačnog označavanja dela koji ne plaćamo. Po tome eps može reći, ne, vi ste platili pretplatu, a za ovih 150 se smatra da niste platili struju. U tome je suština problema. Ne ulazim u interni odnos eps-a i javnog servisa i njihov ugovorni odnos i kako će oni regulisati njihova međusobna prava i obaveze. To se nas kao krajnjih korisnika ne tiče toliko. Jedini ispravan i zakonit način jeste da se izdaje posebna uplatnica za pretplatu, pa da javni servis neplatišama gura prinudnu naplatu ili uskraćivanje pružanja usluge, a ne da seku struju jer ne plaćamo pretplatu za rts. Merno mesto, potrosnja, akcize, porez, to sve ulazi u cenu pružanja usluge isporuke električne energije. To je ok, tiče se isporučene električne energije, elementi za određivanje ukupnog zaduženja za isporučenu električnu energiju. Ali taksa za pretplatu javnog servisa se nikako ne može smatrati elementom za određivanje cene isporučene eletrične energije.
  • Миле НС

    25.02.2016 01:12
    бојкот?
    не, не треба бојкотовати него покренути акцију подношења колективних грађанских тужби против ЕПС-а због једностраног кршења уговора о испоруци електричне енергије. Нигде у вашем уговору нема ставке Такса за јавни сервис, дакле једнострано кршење уговора, довљан разлог за тужбе! Е сада, пошто ја не знам колико кошта подношење тужбе треба се удружити комшилук, 10 кућа нека је на једној тужби, једно насеље од 1000 домаћинстава - 100 тужби, на новиоу града неколико хиљад тужби а о целој држави да не гововримо!!! Затрпати ЕПС тужбама па нека се они чешу по тинтарама зашто су пристали на то!
  • LILLY

    24.02.2016 23:20
    Pravda
    Ako ce vec lopovi da nam uzimaju i ovo malo sto nam daju na koje kakve izmisljene takse i namete onda neka makar smanje hapsenja za iznosenje istine i neka smanje cenzuru. U ovoj zemlji je sve cenzurisano a uzimaju nam taksu za javni servis....to je samo njihov servis ne gradjana ove drzave. Mi smo im bitni samo toliko da punimo njihove dzepove i guzice !!!! Za sve drugo bolji bismo bili mrtvi !!!! Dno.dna od drzave i vlasti na celu !!!
  • @X

    24.02.2016 23:05
    Ukupno zaduzenje (sveukupna naknada za merno mesto, potrosnju, OIE, akcize, porez) je izrazeno pre stavke 13 odnosno takse za javni medijski servis tako da tu ne bi trebalo da bude problema
  • Miroslav

    24.02.2016 21:48
    RTV preplata
    Vrlo sam zbunjen jer sam na sajtu Javnog servisa (RTS) pročitao i ‚‚skinuo‚‚ obrazac, gde se navodi da se plaća samo jedna RTV pretplata za slučaj kada porodica ima vikendicu ili stan u kome niko ne živi ili garažu, šupu i sl.
    Kao dokaz uz obrazac pošalju se i kopije prethodnih računi za utrošenu električnu energiju za sve nekretnine, lk i podaci za nosioca domaćinstva i lk.2 svedoka. Može i poštom na adresu JS u Beogradu ili elektronski na e-mail adresu.
    Ja sam to tako i uradio početkom meseca, ali sam pre koji dan, uredno za sve nekretnine dobio u računima da platim i po 150dinara. Ništa nisu uradili, a da li će, ne znam.
    Nije stiglo nikakvo rešenje, ni pozitivno niti negativno.
    Na sajtu Javnog servisa Vojvodine nisam našao nikakvo obaveštenje o tome kako odjaviti pretplatu.
    Sada sam ovde pročitao da ‚‚ŠALTER RADI‚‚ Bože zar opet u red. Zar ne može da se obnaroduje šte treba podneti i to elektronski poslati, a da oni to ekspeditivno odrade i promptno reše.
    Inače ništa nisu pametnije smislili još od Miloševićevog ‚‚vakta‚‚ kada je ovaj način harača i smišljen/primenjen.
    Ja predlažem da se rtv pretplata plaća preko kablovske. Ko ima kablovsku, sigurno ima i televizor. Pa zar nije uvedena u bar 80% domaćinstava u Srbiji, ili bar u gradovima da se primenjuje ovakav sistem.
    pozdrav za 021
  • Kota

    24.02.2016 21:38
    u ovoj drzavi sve radi po principu APP .... treba bojkotovati sto vise stvari, ali onih za koje vam nece kasnije naplatiti enormne kamate. SVE BOJKOVATI, SVAKU AKCIJU VLADE I DRZAVE.
  • ana

    24.02.2016 21:32
    kako su nadlezni da ispostave račun a nisu nadležni za ono što piše na računu?Valjda oni odgovaraju za SVOJEračune. Na njima če uskoro biti i 10 s lukom po toj logici samo ako država NAREDI.


    RTS je nadležan samo za oslobadjanje nije nadležan za one koje zakon ne kači za NEOBVEZNIKE. Ko je za njih nadležan sem države koja je pogazila njihova prava kako bi ih očerupala?
    Kako toj državi da išta verujemo i za vakcine i vesti koje će nam emitovati kad nas ubedjuje da smo obveznici i kad nismo idatamo ne piše šta piše. Zasto jednostavno nisu izmenili Zakon ako su hteli da naplate za bas svako brojilo zasto od nas prave majmune.Verovatno se neki stručnjak matematički u startu peračunao.Oni su u Zakonu o Prezu na imovinu tumačili da i ne znači i već znači u stvari ili.
    EPS je dostavio RTS LISTE BROJILA I TREBALO JEDA NAPIŠE KAKO I PIŠE NA RAČUNU G ZA GARAŽU i potrošnju a najpre NIJETREBALO ZA GARAŽE I OSTALE OBJ SEM ST. I POSL. NI DADOSTAVLJA PODATKE.
    I još pre račune za medije RS je trebalo RTSservis dadostavlja. a da ne mešaju p i krompirače.
    U na kraju nije trebalo ni oni dadostavljaju već da medije plaćaju oni koji šire njima svoju propagandu. Ko j treba i da plaća.Daleko je ovo od narodne R Srbije .
  • X

    24.02.2016 21:24
    @ Jovan - Ja bih išao na prigovor, imaš rok od 8 dana od prijema računa. @Advokat - A šta ćemo uopšte sa pitanjem jednostrane izmene ugovora o prodaji (isporuci) električne energije, koji je svaki pojedinačni korisnik potpisao sa eps-om, koji se zaključuje na osnovu zakona o energetici, i uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, a u kojem ugovoru je navedeno tačno šta je predmet istog i kolika je cena za isporučenu električnu energiju i kako se određuje. Sledi da se neplaćanje ukupnog zaduženja (sa integrisanim iznosom rts pretplate) smatra neplaćanjem usluge koju pruža eps i mogu slati opomene i "seći" struju (posebna priča), a na to nismo pristali kada smo potpisivali ugovor. Predviđeno jeste, da cene za uslugu isporuke struje variraju i da se usklađuju po određenim kriterijumima, ali povećati cenu dodajući "uslugu" koju nismo preuzeli i koja apsolutno nema nikakve veze sa isporukom električne energije, i pritom trpeti posledice neplaćanja struje? Šta im je opravdanje? Režim takse? Neka računovodstvena igra? "Lex specialis"? Ako jeste, onda su direktno "ugušili" princip jednakosti ugovornih strana prostim glasanjem. A eps i svaki pojedinačni potrošač, jesu ravnopravne ugovorne strane. Mene zanima (ne)zakonitost ovoga, jer mislim da ovo nije slučaj razvlačenja ili istezanja odredbi zakona SKORO do granica njihovog pucanja, pa čovek kaže u redu, po zakonu je. Ali ne, mislim da je ovo bezobzirno pravno nasilje! Neka me neko ispravi ako grešim.
  • ana

    24.02.2016 21:13
    Obveznik plaćanja takse

    Obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po STAMBENOJ jedinici, odnosno POSLOVNOMprostoru (član 38 Zakona o javnim medijskim servisima).
    Gde oni vide ovdegarazu i koga će da oslobadjaju ????

    Ne treba EPSda me oslobodi ot TAKSE jer NISAM OBVEZNIK . Oslobadjaju se samo ODREDJENI OBVEZNICI ti ti i ti po 8vrsta.
    Vlasnici brojila na garažama nisu obveznici. Ne mogu da verujem oni se svi drogiraju. Napisaču um da me je ZAKON OSLOBODIO a tako oslobodjeniu nije mi potrebno da me oslobadjaju. Alko može da me oslobode sebe svojih nebuloza i GAŽENJA ZAKONA i otimanja u maltretiranja . Za garazu na 0kwh bi da zaračunaju 630 dinara. E pa NE DAM. Ako treba odjaviću se. Tutanj bando LOPOVSKA paratzitkala lojava. Ne znate ni Zakon da pročtata e a znat ada naplaćujete nezakjonite stavke.Oslobodite nas svojih presija i oslobodite naša prava.
    Ako neko NIJE OBVEZNIK taj nema potreba da ga bilo ko oslobaja.
    Necu nigde da idem .Ako stanem u red biće samo red za RASKID UGOVORA . Ali oni to naplačuju ali smao 1 x i onda nastupa sloboda. Nema racuna nema izmišljancija..
    -------------------------------------------------------------
    ja sam amalo više zakona procitala i tumačila . Za tumačenje treba pismenost, zdrav mozak i logika.Kad ovako JAVNO KRŠE ZAKON sta mislite šta li tek rade van očiju javnosti. Zakoni su uSr formalnost.Gradjani su ugroženi jer je urušen pravni sistem. SR je zrela da puč.Ja sam zgranuta.
  • Drum

    24.02.2016 20:46
    Još samo fali uslov da lica starija od 90 godina mogu odjaviti taksu uz prisustvo oba roditelja...

    Ja to ne mogu odjaviti, a i ne gledam TV, nemam ni kablovsku, gledam sve preko interneta.
    A TV imam jer je ostao u stanu, skuplja prašinu jer ga nemam gde drugo staviti!
  • Vule

    24.02.2016 20:43
    Bahato nemarno i neodgovorno društvo koje ima za cilj da promoviše partiju na vlasti. E to je "javni servis"!!!
    Dana 22.01.2016.g. pismeno(preporučeno) sam predao zahtev za oslobadjanje, sa svim potrebnim dokumentima(overenim u sudu), naravno taksu sam dobio, jer očigledno ne smatraju shodnim da urade blagovremeno, niti da me izveste o istom.
    Kad sam dobio račun 19.02., poslao sam upit na njihov zvanični mail, i šipak, niko ne odgovara!
    Sledeći korak će biti CIGLA u izlog gde sedi mafija!
  • Odjaviti brojilo

    24.02.2016 20:23
    Lakše je odjaviti brojilo za sve one objekte gde niko ne živi. Ionako zahvaljujući ovom animalnom kapitalizmu većina građana to prodaje. Problem struje će biti problem novog vlasnika.
    Elektrovojvoina će da otkači, jer će im službe biti preokupirane - a gubiće račune od 1200 dinara, jer toliko šalju sa pretplatom za 0,00KW utrošenih. Izmaštala gospoda račune.
    Odjaviti brojilo i rešeni svi problemi sa skupljanjem dokaznog materijala za Sizifov posao.
    Kada te država šamara, šamaraš i ti vlast.
  • Milena

    24.02.2016 20:11
    garaže?
    U januaru sam im donosila papire na šalter radi skidanja takse sa brojila za garažu. Vratili su me uz reči da ništa od toga ne treba da podnosim da će garaže biti automatski skinute (oslobođene takse). E pa dobila sam račun sa taksom i za stan i za garažu. U EPS-u kažu oni su sikunili one za koje im je RTV dostavio podatke, a za garaže oni pojma nemaju.
    I tako svi se prave ludi, a mi treba da plaćamo sada još i duplo!
    LOPOVI!!!
  • Jovan2

    24.02.2016 20:00
    Zahtev RTS-u moze poslati putem e-maila, a pošto smo iz Vojvodine u RTV se mora ici lično!?

    Po članu 38 Zakona o javnim medijskim servisima propisana je obaveza placanja takse za svako fizicko i pravno lice koje je korisnik merila elektricne energije po stambenoj jedinci, odnosno poslovnom prostoru.
    Moj problem je sto imam garazu sa posebnim strujnim brojilom u istoj zgradi u kojoj imam i stan.
    Član 38 ne odnosni na garažu pošto ona NIJE stambena jedinica niti poslovni prostom, te sam za garažu pogrešno uveden u evidnciju o obveznicima plaćanja takse po članu 39.

    Nije neophodno da se obraćam po članu 42 za oslobađanje obaveze plaćanja, već da se ispravi pogrešna evidencija?
  • neurosis

    24.02.2016 19:50
    Maksimalno i svim silama cu se potruditi da ove godine odem iz ove ludnice.
  • advokat

    24.02.2016 19:40
    Cista (pravna) nepismenost kadrova na delu. EPS je izdavac racuna pa je samim tim i nadlezan za sve stavke na njima, ukljucujuci i taksu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna